Cathrine Mathiesen


Yoga i barseltiden

by Cathrine.

Jeg undrer meg over den vanvittige kroppsfokuseringen hos nybakte mødre som beskrives i blant annet Aftenposten. Som om kroppen er det eneste som forandrer seg når vi får barn. Hormonene raser og tar oss med på emosjonelle oppturer og nedturer vi aldri har opplevd maken til. Både hjertet og hverdagen strekkes for å gi rom til det nye lille mennesket, prioriteringer endres, andre nære relasjoner redefineres og vår identitet forandres dramatisk. Barseltiden er en helt spesiell tid, full av glede, undring og nærhet, men også utfordringer, utmattelse og usikkerhet. Derfor vil jeg oppfordre nybakte mødre til å oppsøke treningsformer som gir mer enn flat mage og definerte overarmer. Yoga er et eksempel på en slik treningsform.

Effekten av yoga oppleves på flere plan. Visst kan man gjennom fysiske øvelser, asanas, trene både kroppens styrke, fleksibilitet og balanse. Yoga er en forsvarlig, bevisst og myk måte å finne tilbake til magemuskler og trene bekkenbunnen på etter fødsel. Hva er vel vitsen med å se strålende ut i bikini fire uker etter fødsel hvis du tisser på deg på stranden? Jeg har hatt mange nybakte mødre i mine klasser som lurer på når de kommer tilbake til sin normale kropp. Jeg pleier å si, det er ikke noe ’tilbake’ – dette er normalen. Livet går fremover, ikke bakover, vi forandrer oss, var det ikke derfor du fikk barn, fordi du ville ha forandring i livet ditt? Noe mer håndfast er den generelle og relativt sjenerøse tommelfingerregelen om ni måneder på – ni måneder av: gi deg selv minst den tiden det tok å bygge og bringe et barn til verden før du igjen kjenner deg sterk og lett. Kanskje som før, men kanskje ikke.

Yoga kan også skape et mentalt pusterom i hverdagens ustoppelige driv, og oppleves som stressreduserende, avslappende og meditativt. Bevissthet rundt pusten er en viktig del av yoga. Vi lærer pusteteknikker som også kan brukes ellers i hverdagen – hvis du føler deg alene og overveldet over det store ansvaret, legger en baby til ved et betent bryst og har lyst til å skrike av smerte eller rett før du mister besinnelsen på en toåring som kaster mat på gulvet. Pusten kan hjelpe oss med å takle negative følelser og kontrollere temperamentet vårt. Nyttig for mødre som meg, med naturlig kort lunte. Gjennom bevissthet rundt pust i yoga kan vi finne veien til den utømmelige kilden av fred, stillhet, klarhet og kjærlighet som bor i oss alle, og være mer tilstede i øyeblikket.

Yoga hjelper oss også til å ikke bare akseptere vår nye rolle, situasjon og kropp, men også verdsette alt dette. For hva er ellers poenget? Jeg vil oppfordre alle mødre som leser dette til å trekke pusten gjennom nesen dypt ned i magen, senke skuldrene ved utpust og kjenne på glede over barnet, takknemmelighet over alt som har gått bra gjennom svangerskap og fødsel, beundring av kroppens utrolige evne til å skape liv.

Jeg kritiserer ikke de som ønsker å komme i form etter fødselen. Jeg kjenner meg også mentalt sterkere og lettere til sinns når kroppen oppleves som sterk og lett. Dette er et av grunnprinsippene i yogisk filosofi: kropp og sinn er to sider av samme sak. Nettopp derfor må vi slutte å behandle kroppen som en maskin vi bare stiller krav til, som skal bli gravid når det passer inn i kalenderen, bære frem et barn uten ekstra omsorg og næring, gå gjennom en fødsel uten at det synes etterpå. Jeg er heller ikke fullstendig immun mot dagens slankepress, men har funnet en mer helhetlig treningsform som har hjulpet meg med å takle alt presset, ikke øke det.

No comments on ‘Yoga i barseltiden’

Leave a Reply